Tuš kade i kabine

Tuširanje ili kupanje?
Vječna dvojba. Čak i poklonici kupanja ponekad pokleknu i daju prednost brzom osvježavajućem tuširanju. Donosimo odgovore na najčešće pitanje vezana za odabir tuš kade i tuš kabine

Prije svega odabir tuš kade, a time i kabine ovisi o prostoru kojim raspolažete i mjestu gdje želite i možete smjestiti tuš kadu. Također razmislite da li želite tuš kadu koja će biti iznad razine poda, želite li kadu koja je u razini poda ili će vaša tuš kabina biti bez kade, s pločicama, kanalicom i staklenom stijenom. Drugi bitan faktor kod odabira tuš kade je pozicija, koja automatski utječe na vrstu odabranog paravana tj. tuš kabine.

ODABIR ODGOVARAJUĆE TUŠ KADE
Tuš kada može od ostatka prostora biti odijeljene samo jednim staklenim paravanom. Isto tako, u velikim luksuznim kupaonicama može biti smještene na sredini, omeđena staklenim paravanima s četiri strane. Zbog optimalnog korištenja kupaonskog prostora, najčešće se smješta u kut, i u tom slučaju se kabina sastoji od dvije staklene stijene koje se mogu otvarati na različite načine. Ukoliko je kada polukružna, onda se naravno radi i o polukružnoj kabini

Oblik tuš kabine ovisi o poziciji i raspoloživom prostoru. Najmanje mjesta zauzima polukružna kabina, a možete odabrati između kvadratnih i pravokutnih dimenzija. Kada može biti smještena uz zid, omeđena s paravanima s tri strane. Tuš kada smještena u nišu koja je s tri strane omeđena zidom, ima samo jednu staklenu stijenu koja predstavlja i vrata kabine. Ova varijanta spada u vrlo praktična rješenja što se tiče održavanja površina tuš kabine. Najčešće je cijela površina tuš kabine obložena pločicama, bez tuš kade, samo s kanalicom na podu. U ovoj varijanti bitna je dobra izvedba, postavljanje podnih pločica u odgovarajućem padu u odnosu na kanalicu. Ukoliko se odlučite za tuš kabinu bez kade, koja će biti obložena podnim pločicama, preporuka je uvijek za pločice veće formata radi što lakšeg postavljanja, manjeg rezanja i manjeg broja fuga.

Sve ove opcije dolaze u obzir kod novogradnje jer se može unaprijed planirati raspored i dizajnirati optimalno rješenje koje će zadovoljiti potrebe i želje vlasnika. Kod adaptacije postoje ograničenja, što brojem kvadrata, što nekim konstruktivnim elementima. Tako kod adaptacije kupaonice na katu svakako provjerite da li je pod tj. deka dovoljne dubine npr. za ugradnju tuš kade u razini poda.

VRSTE PARAVANA I NAČINI OTVARANJA VRATA TUŠ KABINA
Često je u malim kupaonicama potrebno paziti na smjer otvaranja vrata tuš kabine. Zato su poželjna klizna vrata, sklopiva vrata ili ona koja se otvaraju prema unutra. Krilna vrata koja se otvaraju prema van, i u većini slučajeva su standard, trebaju ipak određeni prostor pa prije odabira svakako provjerite s koliko prostora raspolažete.

Još jedan model vrata koji odgovara tuš kabinama u malim kupaonskim prostorima su sklopiva krilna vrata koja se otvaraju prema unutra. Krilna vrata mogu imati i mogućnost otvaranja prema unutra i prema van čime se ulazna širina u potpunosti može iskoristiti. Vrata tuš kabine mogu biti i dvokrilna što opet ostavlja dovoljno ulaznog prostora. Što se tiče vrste paravana-možete odabrati između potpuno prozirnog paravana, matiranog i s mraz uzorkom. Odabir ovisi o vlastitim potrebama i željama. Prozirni paravani tuš kabine djeluju transparentno i otvaraju prostor, matirani štite od pogleda, a paravani s mraz efektom su poluprozirni.

OKVIR-DIZAJNERSKI DETALJ
Tuš kabine dolaze s različitim izvedbama okvira. Stakleni paravani tuš kabine mogu biti u potpunosti uokvireni, djelomično ili u nekim varijantama potpuno bez okvira. Okviri daju tuš kabini stabilnost, s njima se na neki način mogu ublažiti tj. uvjetno ispraviti sve neravnine na podu ili zidu. Djelomično uokvirene tuš kabine daju vrlo elegantan i transparentan izgled, a obično se koriste kod tuš kabina u razini poda. U tom slučaju kabine nemaju u razini poda profile. Stakleni paravani bez profila su izuzetno elegantni, daju profinjenost prostoru, ali instalacija im je skuplja u odnosu na kabine s profilima.

više o TUŠ KABINAMA I KADAMA u magazinu
KUHINJE I KUPAONICE br.53 (ljeto 2020)
na svim kioscima

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našek online KIOSKA