Trenutno pregledavate Kućanski uređaji – trendovi – Kuhinje i kupaonice br.40 (jesen, zima 2015)
Perilice suđa

Kućanski uređaji – trendovi – Kuhinje i kupaonice br.40 (jesen, zima 2015)

Trendovi u kućanskim uređajima

U Berlinu na međunarodnom sajmu IFA vodeći proizvođači malih i velikih kućanskih uređaja predstavili su novitete.Na ovogodišnjem sajmu trendovi su pokazali da se stremi povezivanju uređaja u sustav „smart home“ preko kojeg možete kontrolirati i upravljati ne samo kućanskim uređajima nego i rasvjetom, sistemom grijanja i hlađenja, roletama, sigurnosnim sistemima i svim ostalim uređajima koji omogućavaju komfornu, sigurnu i energetski učinkovitu svakodnevnicu. Naglasak se posebno stavlja na održivost, energetsku učinkovitost koju smo već spomenuli te očuvanje resursa, pripremu zdravih obroka, jednostavno korištenje i kontrolu kućanskih uređaja, uštedu u vremenu te naravno izvanredan dizajn. Na sajmu je prikazan širok spektar kućanski uređaja od pećnica, ploča za kuhanje, kuhinjskih napa, parnih pećnica, mikrovalnih pećnica, kombiniranih pećnica, hladnjaka i zamrzivača, perilica posuđa, perilica i sušilica rublja do malih kućanskih aparata uključujući aparate za pripremu kave, kuhala za vodu, tostere, električne roštilje, uređaje za sjeckanje i pripremu namirnica, različite vrste multipraktika i sl. Prikazani su i najnoviji modeli uređaja za osobnu njegu i higijenu, kao i uređaji za održavanje odjeće, podova te u zadnje vrijeme vrlo popularni ručni monitori aktivnosti kojima možete pratiti otkucaje srca, brzinu, broj koraka i slične parametre prilikom vježbanja i aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Velika potražnja za kućanskim uređajima
Zbog svoje raznolikosti i izuzetnih performansi, mali i veliki kućanski uređaji traženi su više nego ikad do sada. Laki su i jednostavni za upotrebu i obavljanje raznih kućanskih poslova, a pri tome bitno skraćuju vrijeme za obavljanje tih poslova. Ostavljaju više slobodnog vremena za korisnike, koje je danas izuzetno dragocjeno. Također poboljšavaju kvalitetu života, čineči ga udobnijim i zdravijim, daju korisnicima osjećaj blagostanja. Na ovo utječe i rastući trend pripremanja obroka i kuhanja zajedno s obitelji i prijateljima.

Osviješteni korisnici
Veliki i mali električni uređaji postavljaju nove standarde u energetskoj učinkovitosti, održivosti i očuvanju resursa. Sa svakom novom generacijom uređaja proizvođači su smanjili potrošnju energije. To nailazi na odobravanje korisnika, jer postoji jaka svijest potrošača o racionalnom korištenju vode i energije, te općenito zaštiti okoliša. Zbog toga je velika isplativost novih kućanskih uređaja na račun smanjene potrošnje energije.

 

Kućanski uređaji - Kuhinje i kupaonice br. 40
Aparati za pripremu kave i čaja omogućavaju pripremu toplih napitaka u udobnosti doma.

Električni kućanski uređaji: poboljšani i inteligentni
Takozvana “bijela tehnika” kombinira visokokvalitetne materijale i izvanredan dizajn s rasponom zanimljivih nijansi boja. Ovo dolazi s inovativnom i širokom paletom funkcija uređaja koje su jednostavne za korištenje. I dalje na važnosti dobivaju inteligentni kućanski aparati kojima je moguće upravljati putem aplikacija preko mobilnih uređaja i tableta. Za to je dostupan veliki broj aplikacija kojima se kontrolira i upravlja rad uređaja, odabiru postavke i režimi rada, alarmira u slučaju potrebe za servisom, dijagnosticiraju odstupanja, prati potrošnja energije i sl. Operativni sistemi u uređajima omogućavaju njihovu međusobnu komunikaicju i kontroliranje pomoću istog kontrolnog sučelja. Unatoč poboljšanjima koja su već postignut u ekonomičnom korištenju električne energije, vode i deterđenata za pranje još uvijek je bilo mjesta za napredak.

Uređaji za pranje
Među izvanrednim značajkama najnovijegeneracije uređaja za pranje su inteligentni sistemi za raspodjelu deterdženta, posebni programi za pranje određenih vrsta odjeće i za uklanjanje prljavštine i tvrdokornih mrlja, kao i razni automatski programi koji se aktiviraju uz pomoć senzora. Ovi sistemi učinkovito uklanjaju prljavštinu uz pomoć sustava za proizvodnju pjene, poboljšano je okretanje bubnja i parenje, čak i na temperaturama nižim od 20 C. Pažnja je posvećena i antibakterijskim brtvenim vratima te dizajnu ladica za deterdžent kojim se poboljšava higijena. Tu su još i posebni programi za odjeću korisnika koji pate od alergija ili za njegu dječje odjeće. Pozornost je usmjerena i na smanjenje razine buke.

Sušilice rublja
Izvanredna razina energetske učinkovitosti postignuta je sa sušilicama rublja. Najnovija generacija aparata ima automatiziranu funkciju za čišćenje kondenzatora koja doprinosi ekonomičnom korištenju energije. Postignuta su poboljšanja u stabilnosti i nesmetanom funkcioniranju. Sada su dostupni aparati standardnih dimenzija koji se mogu nositi s desetak kilograma odjeće za sušenje. Moderne sušilice također koriste paru i mirise za osvježavanje odjeće. Inteligentni modeli koriste „error“ kodove kojima obavještavaju korisnika putem smartphone uslugu u slučaju poteškoća.

Perilice posuđa

Kućanski uređaji - Kuhinje i kupaonice br.40
Perilice suđa

Nove perilice rade brže i učinkovitije, u nekim slučajevima čak 60 posto brže u usporedbi s njihovim prethodnicima. Automatski programi, posebni zračni sustavi,visoki tlak mlaza, mlaznice za vodu i paru poboljšavaju i ubrzavaju proces čišćenja i sušenja posuđa bez prethodnog namakanja i ribanja. I naravno potrebne količine vode i energije dodatno su smanjene. Senzori, varijacije u tlaku vode i posebni programi osigurali su da se osjetljive čaše i vrijedno posuđe čisti s potrebnim stupnjem zaštite. Za još jednostavnije korištenje poboljšan je unutrašnji raspored stalaka za tanjure i čaše. S perilicom posuđa također može se upravljati s bilo kojeg mjesta pomoću pametnih telefona.

Hladnjaci i zamrzivači

Kućanski uređaji - Kuhinje i kupaonice br.40
Side-by-side hladnjak

Produljenje svježine hrane jedna je od glavnih karakteristika novih hladnjaka i zamrzivači, uz naravno poboljšanu energetsku učinkovitost. Rezultat su najnoviji hladnjaci koji su postavili rekorde u smanjenju

potrošnje energije. Slijede ih side-by-side hladnjaci-zamrzivači koje krasi elegantan dizajn i neki modeli koji su toliko fleksibilni da pristiskom gumba zamrzivač poprima funkciju hladnjaka.

 

 

 

 

 

 

Pećnice i ploče za kuhanje
Najnoviju generaciju pećnica odlikuje izvanredna fleksibilnost i brzina. U jednom uređaju objedinjeno je klasično pećenje, pećenje i kuhanje na pari, priprema mikrovalovima i indukcija. Istovremeno se mogu pripremati jela na tri razine bez miješanja aroma. Senzori omogućavaju savršen rezultat kod svakog pećenja uz podršku brojnih programa s velikom bazom podataka i varijabli. Mnogim novim modelima pećnica može

Kućanski uređaji - Kuhinje i kupaonice br.40
Komfor pri korištenju kućanskih uređaja omogućuje neizostavno povezivanje uređaja u smart
home sistem i upravljanje putem pametnih telefona i tableta.

se upravljati putem aplikacija s mobilnih uređaja. Ploče za kuhanje opremljene su senzorima za praćenje predodabranog temperaturog raspona i temperature u posudi kako ne bi došlo do pregrijavanja. Inteligentniji modeli mogu vagati sastojke u posudi kao i pratiti sadržaj u hladnjaku. Sigurne i učinkovite indukcijske ploče za kuhanje zauzimaju sve veći tržišni udjel.

 

 

Kuhinjske nape
Uz tradicionalno pozicioniranje kuhinjske nape iznad štednjaka ili na zid, sada su dostupna i druga rješenja. Nape su sada sastavni dio nekih modela ploča za kuhanje gdje napa izuzima paru iz prostora na samom mjestu nastajanja. Nove tehnologije omogućavaju lako prebacivanje iz funkcije ekstrakcije zraka u cirkulaciju zraka, te nude poboljšanu energetsku učinkovitost i nižu razinu buke. Nape instalirane na stropu najbolje se mogu prilagoditi ploči za kuhanje. Također je moguće upravljanje putem aplikacija preko mobilnih telefona. Neki modeli kuhinjskih napa imaju funkciju automatskog uključivanja čim se upali ploča za kuhanje.
Mali kućanski aparati: fleksibilna i inovativna pomagala i to ne samo u kuhinji
Osim velikih kućanskih uređaja, na IFA sajmu predstavljeni su i mali kućanski aparati. Svake godine sektor malih kućanskih aparata pokazuje svoju inovativnu snagu u impresivnom i širokom spektru novih proizvoda za različite namjene. Novu kategoriju uređaja predstavljaju tkz. „wearables“, uređaji koje korisnici mogu nositi na sebi, kao i mali električni uređaji za samačka ili mala kućanstva stavljajući pritom naglasakna očuvanje prirodnih resursa. Mali uređaji koji se mogu povezivati omogućavaju nadgledanje funkcija tijela, nudeći nove ideje i korištenje cijelog niza različitih aplikacija. Naprimjer, vage mogu prenositi podatke o težini na mobilne telefone. Mali uređaji koje možemo nositi sa sobom ili na sebi, komunikacijom putem pametnih telefona prenose nam podatke o svakodnevnim događanjima, pomažu pri sportskim aktivnostima i rekraciji u praćenju tjelesnih funkcija. Elektronske narukvice putem senzora očitavaju vrijednosti krvnog tlaka, pulsa, razinu aktivnosti, ubrzanja bilo da se radi o trčanju, hodanju, bicikliranju ili penjanju po stepenicama. Podaci se prenose na mobilne telefone ili tablete gdje se mogu uspoređivati i analizirati.

Priprema hrane
Priprema hrane je još jedan segment koji se razvija vrlo brzo i sve više dobiva na važnosti. Sve je više različitih modela sijeckalica, blendera i sokovnika, različitih kapaciteta za pripremu zdravih sokova i napitaka. Nudi se i širok izbor pjenjača, ručnih mješalica te moćnih multipraktika s kojima se može gotovo sve, pa čak zagrijavati i kuhati namirnice. S pravom ih nazivaju kuhinjski roboti. Neki od prikazanih modela imaju i 100 programa za pripremu hrane.

Kuhanje i zabava
Jedan segment malih kućanskih aparata posvećen je kuhanju i zabavi. Druženje i priprema hrane oduvijek idu jedno uz drugo, a sada to na zabavan način omogućuju razni modeli električnih roštilja, kontaktnih roštilja, uređaja za fondue, uređaja za izradu vafli i muffina. Sve su to mali i fleksibilni uređaji. Na kraju slasnog obroka i druženja dobro će doći šalica okrepljujuće kave, espressa ili cappucina spravljena u aparatu za kavu. Na korisnicima je da odaberu između automatskog aparata za kavu, klasičnog aparata za filter kavu, aparata s kapsulama, samostojećeg ili ugradbenog, za jednu ili više šalica toplog napitka.

više pročitajte u magazinu KUHINJE I KUPAONICE br.40 (jesen zima 2015)