Trenutno pregledavate Saune – KK br. 34

Saune – KK br. 34

Sauna2

Došlo je vrijeme da se privatne saune izvuku iz podruma i dovedu na lice svjetla: danas se saune nalaze u dnevnim boravcima, prostoru rezerviranom za wellness i u kupaonicama. Od drvenih kocki s malim prozorčićem prema van, evoluirale su u prave dizajnerske objekte.

Drvo ostaje i dalje najvažnija sirovina koja saunu čini prepoznatljivom: niti jedan drugi materijal ne može podnijeti tako dobro velike temperature kao drvo. Za izradu sauna najviše se koriste vrste poput jasike, johe, oraha. Kombinacija tamnog i svijetlog drveta dati će interesantne optičke naglaske.

Primjenom stakla u sklopu prednjih i stražnjih zidova, korištenje saune sve je više u korelaciji s vanjskim prostorom koji ga okružuje – sauna postaje dio proširenog stambenog dijela. Upotreba staklenih fronti bez okvira i kutnih ostakljenja otvara prostor i tako nastaje model manje površine koji izgleda vrlo otvoreno i prostrano.

Kombinacija stakla i drveta omogućava velik stupanj transparentnosti i udobnosti. Druge vrste materijala koje se mogu koristiti su kamen, poseban prirodan kamen i kalj. Dok je odabir sirovina za izradu sauna djelomično ograničen, vanjsko uređenje nema granica po pitanju kreativnosti i upotrebe sirovina pa se koriste staklo, lakirano drvo, drvene lamele, koža, prirodni kamen – ovisno o ukusu.

Kod projektiranja glavnu riječ ima pojedinačni prostor koji stoji na raspolaganju kao i cjelokupan koncept uređenja unutrašnjosti i kupaonice.

Sauna1

Za modernu gradnju primjeren je jednostavan model s puno stakla, dok je u vikendicu najbolje ugraditi rustikalnu saunu. Kuća koja ima veliki vrt možda će radije saunu smjestiti na vanjskom prostoru.

S obzirom da je sauna u trendu i da se danas na nju gleda više kao na dizajnerski objekt unutarnjeg uređenja koji je vrlo često u sklopu kupaonica, najvažnije je odabrati odgovarajući model koji se uklapa optički i prostorno. Stoga smo vam odlučili prikazati nekoliko takvih primjera – za svaki ukus ponešto.

više o saunama u broju: KUHINJE I KUPAONICE br. 34