Samsung – Miriše na blagdane
Foto: Mario Poje
Napisala: Martina Zlački Baća
Što bi bili blagdani bez svih omamljujućih mirisa kolača, ribljih i mesnih delicija, cimeta, mirisa bora…? Kao uvod u predstojeće blagdane Samsung nas je opet okupio u kitchen studiju Kotluša u Zagrebu powered by Samsung, na kulinarskoj radionici s blagdanskim menijem.
Ambiciozne blagdanske recepte složili su nam naši dragi Vedran i Mihaela, voditelji studija Kotluša. Moram priznati da mi nije bilo svejedno pri prvom pogledu na recept za glavno jelo Beef Wellington u original i vege verziji. Radi se o dobro poznatom engleskom jelu, s biftekom umotanim u lisnato tijesto. Odrezak bifteka povezali smo kulinarskom špagom i zapekli ga na tavi sa svih strana 10-15 minuta. Nakon toga smo ga posolili, popaprili, namazali senfom i ostavili da se ohladi. U međuvremenu pripremili smo pastu od gljiva koji smo namazali na ploške pršuta i time obložili biftek. Zadnji korak je zamatanje u lisnato tijesto i pečenje nekih pola sata. Cilj je bio postići iznutra medium rare pečen biftek.
Prvi put sam ovo radila, i zapravo uopće nije teško kad si daš vremena. Isto tako rezultat je bio školski medium rare pečen biftek, na što sam preponosna, tako da ću ga definitivno pripremati za svoju obitelj ovih blagdana.
Provjerite u nastavku za vege verziju Beefa Wellington, koja je isto tako ispala sjajno.
Prije bifteka napravili smo predjelo, punjene klobuke šampinjona s nadjevom od dinstanih peteljki gljiva, krem sirom, parmezanom i orasima te zapečene u pećnici. Za prste polizati, jednostavno i slasno predjelo za sve prilike. Kolege su radile kuglice od sira koje dolaze u nekoliko varijanti okusa i nestale su za čast dok smo pripremali glavno jelo.
I na kraju omiljeni keksići – šareni raspucanci ! Sigurno ste ih puno puta jeli, ako ne i radili. Jednostavan desert koje smo dodali mali twis s prahom cikle, matcha prahom, kakao prahom i koricama limuna. Četiri različita dodatka za raspucance u četiri različite boje.
Intuitivni i svestrani pomagači
Ovaj događaj bio je prava poslastica za sve ljubitelje kuhanja i tehnologije, jer smo imali priliku kuhati koristeći najnovije Samsung uređaje opremljene najmodernijim tehnologijama. Svi Samsung uređaji s kojima smo radili, indukcijska ploča, pećnica i hladnjak uređaji intuitivni su za upotrebu i omogućili su nam da pripremimo ove ukusne blagdanske delicije. Na raspolaganju su nam bili hladnjak sa zamrzivačem s donje strane s BESPOKE sustavom, pećnica s Dual Cook Flex sustavom i prirodnom parom, ploča za kuhanje s Flex Zone sustavom i Wi-Fi povezivanjem te Samsung klima uređajem.
Također predstavljen nam je za sveobuhvatno čišćenje uz multifunkcionalnu postaju za čišćenje Clean Station, usisavač Bespoke Jet™ Complete. Jedna karakteristika koja me posebno oduševila – usisavač se na postaji sam čisti i radi dijagnostiku. Vrhunske performanse daje i u svim ostalim segmentima, snazi usisa, dizajnu, lakoći korištenja (težak je svega 1,44 kg), dodatnoj filtraciji zraka i ostalo.
Ploča za kuhanje može se nadzirati putem aplikacije
Prvo što me iznenadilo kod Samsungove ploče za kuhanje s Flex Zone je sofisticiranost i jednostavnost korištenja. Flex Zone omogućava kuhanje na čitavoj površini ploče koja je podijeljena na četiri zone koje se lako mogu kombinirati i za veće posude te dvije zone postaju jedna velika zona. Također lako se može istovremeno kuhati u posudama različitih oblika. Ono što mi se posebno svidjelo je lako namještanje temperature tj. jačine kuhanja za svaku zonu pomoću touch kontrola na ploči. Praktična značajka za nas koji tijekom kuhanja obavljamo i druge kućanske poslove, čim posuda izađe iz područja Flex Zone, ploča za kuhanje se gasi, i nemate brige da li je ploča ostala uključena ili ne kad je jelo gotov. Highlight ovog uređaja je Wi-Fi povezivost koja omogućuje kontrolu ploče putem aplikacije SmartThing s bilo kojeg mjesta. To je odlična karakteristika za sve zaposlene i u žurbi, jer meni se prvoj puno puta dogodilo da sam se nakon 5 minuta što sam izašla iz stana vraćala provjeriti da li sam isključila ploču za kuhanje. Na aplikaciji na mobitelu lijepo provjerite jesu li plamenici ostali upaljeni. Aplikacija omogućuje isto tako programiranje vremena kuhanja i kad je vrijeme isteklo dobivate upozorenje putem aplikacije. Nije potrebno cijelo vrijeme biti pored ploče za kuhanje dok se kuha, nego jednostavno možete obaviti još ponešto po doma. Jer vrijeme je naš najdragocjeniji resurs, zar ne?
Pećnica u kojoj se peče istovremeno na dvije različite temperature? Da, moguće je!
Elegantni dizajn prati sve Samsung uređaje, pa se tako i ova pećnica svojim dizajnom vrlo lako uklapa u bilo koji stil uređenja. Odlična značajka koja me oduševila je Dual Cook Flex sustav za istovremeno pripremanje, pečenje, dva jela na različitim temperaturama. Upravljanje je jednostavno putem kontrolne ploče i gumba, a posebno mi se sviđa funkcija Natural Steam – posuda, koja dolazi uz pećnicu, stavi se na dno pećnice i napuni vodom. Za vrijeme pečenja stvara se para koja osigurava da namirnice ostanu sočne iznutra, a hrskavo pečene izvana.
Personalizirani hladnjak
I na kraju BESPOKE hladnjak koji izgleda prekrasno izvana, a iznutra zbog tankih stijenki (SpaceMax™ tehnologija) daje pregršt prostora za pohranu namirnica. Kako sam velika ljubiteljica dizajna, za mene je pun pogodak mogućnost odabira vrata u različitim bojama i završnim obradama koje možete kombinirati kako god želite, personalizirati i uklopiti s ostalim bojama i završnim obradama u kuhinji i na kuhinjskom namještaju. Nama je u kitchen studiju bio na raspolaganju model s dvostrukim vratima. Ne moram ni govoriti koliko mjesta pruža za pohranu namirnica.