PEĆNICE I PLOČE ZA KUHANJE
Kuhate li često i rado pripremate hranu za svoje ukućane, ali i rodbinu i prijatelje, zasigurno dobro znatekoliko posao može olakšati ili otežati pećnica i ploča za kuhanje. Prvo pravilo je zapravo vrlo jednostavno – veće je bolje, a i više funkcija je uvijek bolje! Osim toga, danas su na raspolaganju već i kombinirane pećnice
koje u jednom kućištu nude više funkcija – klasično pečenje, ali i pečenje u pari, te mikrovalno pečenje. Jasno, više opcija i bolji razred energetske potrošnje (manja potrošnja energije) automatski znače i nešto višu cijenu, ali često se zapravo isplate.
Funkcija i dizajn
Moderni kuhinjski uređaji su motor i pokretač događanja u vašoj kuhinji – premda moderan dizajn zasigurno utječe na prodaju i nikako nije nevažan, ipak bi funkcionalnost morala imati malu prednost pred dizajnom. Bijeli kuhinjski uređaji (u svim kombinacijama bijele boje i stakla) su i dalje najčešći izbor kupaca, premda se sve više traže i uređaji u crnoj boji, te oni ‘profesionalnog’ izgleda nehrđajućeg čelika. Premda i samo kuhinjski uređaji mogu biti dio dizajna same kuhinje, sve više ljudi se odlučuje na bar neke ugradbene uređaje – najčešćeje riječ o perilici posuđa i frižideru, koji se lako smještaju u pojedinačne
kuhinjske elemente. Bez obzira slažete li kuhinju poznatog proizvođača gotovih elemenata ili ste se odlučili za gradnju kuhinje od strane pouzdanog majstora, ove uređaje lako možete uklopiti u elemente, te ih potpuno sakriti od pogleda izvana prednjom frontom elementa. Osim toga, u gornji kuhinjski element možete ‘sakriti’ mikrovalnu pećnicu, kako biste izvana zadržali tradicionalni izgled kuhinje.
Ploče za kuhanje
Klasične električne, plinske ili kombinirane ploče za kuhanje sve više zamjenjujunove staklokeramičke i indukcijske ploče za kuhanje. U odabiru odgovarajuće ploče za kuhanje treba voditi računa o veličini domaćinstva i navikama kuhanja, ali i o energetskoj učinkovitosti uređaja. Osim toga, prilikom smještaja ili
ugradnje u kuhinju treba voditi računa o osnovnim ergonomskim pravilima. Optimalno je postavljanje ploče za kuhanje u blizini sudopera, ali odijeljene radnom plohom. Važno je i da omogućava kuhanje na odgovarajućoj visini, jer nagib tijela od samo 20° prema naprijed može opteretiti kralježnicu i dovesti do neugodnih bolova u kralježnici. Preporučljiva je ugradnja ploče za kuhanje (kao i radne plohe) na visinu 95 cm od poda za ljudeniže od 1.75 m, a na visinu 1.05 m ukoliko kuhinju koriste osobe više od 1.80 m.
U novom broju magazina KUHINJE I KUPAONICE br.40 (jesen, zima 2015) u temi pećnice i plohe za kuhanje pročitajte još i o:
Plinskim pločama za kuhanje
Električne ploče za kuhanje
Staklokeramičke ploče za kuhanje
Indukcijske ploče za kuhanje
Ugradbena pečnica ili štednjak
Klasične pečnice
Pečnice na vrući zrak
Parne pečnice