Doručak na

kuhinjskom otoku

Kuhinjski otok ima toliko prednosti ne samo u smislu funkcionalnosti, već i estetike kojom nadograđuje kuhinjski prostor. Iako se misli da su kuhinjski otoci rezervirani isključivo za veće prostore, izvedivi su i u malim kuhinjama kojima će dati poseban šarm

Novi način života zahtjeva otvorenu organizaciju dnevnog prostora u koji su integrirani kuhinja, dnevna soba i blagovaona. U ovom konceptu uređenja, kuhinjski otok na neki način povezuje ili razdvaja kuhinju od ostatka prostora. Na kuhinjskom otoku, osim radne plohe za pripremu hrane, često se nalazi sudoper i/ili ploča za kuhanje. Time je omogućena komunikacija onog tko priprema obrok s ostatkom obitelji i gostiju smještenih u dnevnoj sobi ili blagovaoni. Kuhinjski otok često se koristi i kao prostor za objedovanje, a raznim kombinacijama materijala i dizajnerskim rješenjima taj dio otoka može se odvojiti kao zasebna cjelina. Na kuhinjski otok tako se može nadovezati, kao povišeni ili sniženi dio, stol za objedovanje ili se jednostavno objeduje na istoj razini

Elegantnom bijelom kuhinjom dominira kuhinjski otok koji raspolaže s dovoljno prostora za pripremu hrane i kuhanje, ali i za objedovanje. (Kuhinje Knapić)

Kuhanje, pranje, objedovanje
Već smo spomenuli da se kuhinjski otok može koristiti na različite načine – za pripremanje hrane, kuhanje, objedovanje. Otok je obično okrenut prema ostatku dnevnog prostora, tako da je moguća komunikacija onoga tko priprema hranu s ostalim ukućanima. Također na ovaj način više osoba može biti uključeno u pripremu hrane, a da pri tome ne smetaju jedan drugog. Otok može biti opremljen ladicama ili ormarićima te barskim stolicama za objedovanje.

Ova prekrasna moderna kuhinja odraz je donedavnih trendova u uređenju interijera: bijeli kuhinjski namještaj u ravnini bez ručica stvara pravocrtnu kompoziciju koju upotpunjava kuhinjski otok obložen mramornim dekorom. Da bi prostor dobio toplinu tu je spuštena konzola u drvenom dekoru koja se koristi kao prostor za objedovanje.

Kuhinjski stol u produžetku
Ova varijanta kuhinjskog otoka koji u produžetku ima stol za objedovanje najviše nam se svidjela. Stol se obično nalazi u nižoj razini te se koriste klasične blagovaonske stolice umjesto barskih. Kuhinjski stol može biti paralelan ili okomit na kuhinjski otok, ovisno o veličini prostora. Praktična strana ovog koncepta je da se sve odvija u istoj zoni, pa je serviranje hrane brže i lakše kao i čišćenje.

Kuhinjski poluotok
Poluotok u kuhinji dolazi kao produžetak linije kuhinjskog namještaja bilo da se radi o U, L ili ravnoj formaciji. Ima gotovo istu funkciju kao kuhinjski otok, iako se češće koristi kao tzv. šank tj. prostor za brzo objedovanje s barskim stolicama. Ova varijanta pogodna je i za male kuhinjske prostore jer ne zauzima puno mjesta, a može adekvatno zamijeniti stol za objedovanje.

U ovom primjeru minimalističke kuhinje, u kojoj prevladavaju hladne sive nijanse stvar spašavaju detalji u tirkiznoj boji, između ostalog i barske stolice. Kuhinja raspolaže s dosta prostora pa je kuhinjski otok organiziran kao multifunkcionalna stanica s ladicama, sudoperom i pločom za kuhanje, s lijeve strane nastavkom za objedovanje, a na desnoj strani je produžetak u formi šanka. (Novabell)

Kuhinja smještena u potkrovlju postavljena je u L formaciju. Rustikalne prednjice i mramorne površine stvaraju ugodan bezvremenski ambijent. U centralnom dijelu smješten je kuhinjski otok sa sudoperom s jedne strane i prostorom za objedovanje s druge strane

Ova kuhinjska kompozicija s poluotokom odlikuje se radnom plohom od mat nanotehnološkog materijala Fenix NTM®. Kako bi se ublažila dominacija sive boje koju potenciraju ormarići sa staklenim prednjicama uokvireni aluminijem, kuhinja je oplemenjena zlatnim detaljima. Poluotok ima metalni nosač sa zlatnom završnom obradom. (Scavolini)

više o kuhinjskim otocima potražite u magazinu KUHINJE I KUPAONICE br.54 na svim kioscima

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našeg online KIOSKA