Trenutno pregledavate Kuhinjski otok ili poluotok – Kuhinje i kupaonice br.43 jesen/zima 2016
Ovaj impozantan kuhinjski otok svidjet će se svim ljubiteljima minimalizma. Ravne linije, monokromatske boje, staklena prozirna napa i debela radna ploha od kamena ili kompozitnog materijala dati će prostoru luksuzan ali pomalo hladni izgled.

Kuhinjski otok ili poluotok – Kuhinje i kupaonice br.43 jesen/zima 2016

Kuhinjski otok ili poluotok dati će novi karakter svakoj kuhinji.

 

kuhinjski otoci - kuhinje i kupaonice br.43 (jesen/zima 2016)
Ovaj impozantan kuhinjski otok svidjet će se svim ljubiteljima minimalizma. Ravne linije, monokromatske boje, staklena prozirna napa i debela radna ploha od kamena ili kompozitnog materijala dati će prostoru luksuzan ali pomalo hladni izgled.

Kuhinjski otoci ili poluotoci postali su gotovo neizostavan dodatak svakoj kuhinji, jer nude dodatan prostor za pripremanje ili serviranje hrane. Također dodatno oblikuju prostor i imaju ulogu komunikacijskog mosta između kuhinjskog prostora, blagovaonice i dnevnog boravka u otvorenom konceptu uređenja. Kuhinjski otok sve češće preuzima i ulogu blagovaonskog stola. Iako je prvi dojam da je kuhinjski otok moguće smjestiti samo u veći kuhinjski prostor, on može kao poluotok vrlo dobro funkcionirati i u manjim prostorima gdje zamjenjuje blagovaonski stol.

kuhinjski otoci - kuhinje i kupaonice br.43 (jesen/zima 2016)
Dio ove moderene crno-bijele kuhinjske kombinacije je i poluotok koji može poslužiti kao stol za objedovanje ili dodatna površina za pripremu hrane. Ujedno čini poveznicu između kuhinje i dnevnog boravka.

Prije biranja kuhinjskog otoka, bitno je uzeti u obzir sve potrebe koje bi otok trebao ispunjavati. Njegove dimenzije i potrebne instalacije ovise o tome da li ćete otok koristit samo kao dodatan radni prostor za pripremu hrane i kao prostor s dodatnim ladicama za pohranu ili želite na kuhinjskom otoku imati sudoper, ploču za kuhanje ili pećnicu. Također, bitno je uzeti u obzir ukoliko bi kuhinjski otok zamjenio blagovaonski stol – ako da, važno je ostaviti dovoljno prostora za sjedenje, te prema potrebi prilagoditi visinu radne plohe.

kuhinjski otoci - kuhinje i kupaonice br.43 (jesen/zima 2016)
Ovo je primjer kuhinjskog otoka s dodatnom pomičnom jedinicom na kotačićima koju možete po potrebi premještati. Ovakvi manji pomični kuhinjski otoci idealni su za male kuhinjske prostore, a možete ih i sami izraditi od nekog starog komada namještaja-stola, komode i sl.

MOBILNI OTOK
Uvjerljivo najčešći argument protiv ugradnje kuhinjskog otoka jest nedostatak prostora. Iako postoje kuhinje koje su toliko ograničene dimenzijama da ugradnja otoka nema smisla ili čak nije moguća, velika većina kuhinja ipak bi profitirala od otoka. U ponudi su sve češći mobilni otoci, na kotačićima, koji veličinom variraju od 50 cm do 150 cm dužine. Takvi otoci sadržavaju ladice i police koje biste i inače mogli pronaći na tradicionalnom otoku. Dolaze u raznim stilovima i od raznih materijala – bilo da želite otok potpuno otvorenih polica, metalnog okvira i manjih dimenzija ili drvene otoke zatvorenih polica koji je nalik kuhinjskom elementu na kotačićima.
Manje kuhinje, koje imaju nedostatak radnih površina mogu imati manju mobilnu jedinicu, nekoliko centimetara nižu od ostatka kuhinje koju po potrebi mogu premještati. Takva mobilna jednica na kotačićima “pospremljen” je na svoje mjesto između kuhinjskih elemenata, ispod radne površine, a prema potrebi može se izvući kao dodatan prostor za rad.

 

 

 

kuhinjski otoci - kuhinje i kupaonice br.43 (jesen/zima 2016)
Besprjekoran dizajn u kojem ne izostaje toplina
Središnji dio kuhinjskog prostora zauzima kuhinjski otok koji svojim elegantnim zaobljenim linijama po­ziva na druženje. Kuhinja bijele boje može se dobro uklopiti u bilo koji stil uređenja, a detalji u drvetu daju joj toplinu i prirodnost. Ovakva moder­no oblikovana kompozicija korisniku nudi pregledan, dobro organizirani prostor ali prije svega osjećaj estet­ske ugode koji je prijeko potreban za sve provedene sate prilikom pripre­me hrane i druženja u kuhinji. Osim ploče za kuhanje, kuhinjski otok ima i dodatan prostor za skladištenje i pospremanje posuđa i namirnica. Moderna tehnika i ugradbeni aparati diskretno se uklapaju u kuhinju.
Linija Glamur, www.kuhinje-knapic.hr

 

više o kuhinjskim otocima u magazinu Kuhinje i kupaonice br 43 (jesen/zima)