Trenutno pregledavate Kuhinjski otoci

Kuhinjski otoci

DG201123183 (640x482) Gallery 2 (640x389) pic_07_SLIM (480x640)

 

Kuhinjski otok je ‘must have’ svake moderne kuhinje, kuhinje 21. stoljeća, a nije teško dokučiti zašto je to baš tako. Zahvaljujući svom centralnom smještaju u kuhinji, iznimno su pogodni za raznovrsne zadatke – pripremu namirnica, kuhanje, degustaciju ili kao mjesto za brzi obrok u društvu drage osobe – a lako se i jednostavno čiste i održavaju. Idealan kuhinjski otok bi trebao biti približno dva metra dugačak i jedan metar širok, ali ukoliko nemate dovoljno prostora i kuhinjski otok manjih dimenzija odlično će poslužiti.

S obzirom da su kuhinjski otoci sve atraktivniji i sve poželjniji dijelovi modernih kuhinja, ne čudi pojava velikog broja inovacija i stalni razvoj novih ideja. Zapravo, najčešće korištena funkcija kuhinjskog otoka je centralna ploča za kuhanje, premda to nije jedina inovacija koja privlači pažnju.

70cc_generale (582x640)

Više razina

Jedna od zanimljivih opcija je planiranje kuhinjskog otoka u više razina, slojeva. Višeslojni otoci su sve popularniji, jer vlasnici ne žele samo radnu površinu nego i neformalni prostor za druženje i zabavu s gostima. U kući u kojoj je kuhinja jedno od glavnih mjesta za druženje, gosti bi trebali moći sjesti oko otoka, staviti čaše s pićem na gornju površinu otoka, dok domaćini s njima razgovaraju i pripremaju hranu na donjem otoku. Osim toga, svakako je potrebno osigurati dovoljno ladica za odlaganje svih najvažnijih uređaja, začina, često korištenih namirnica i kuhinjskog pribora, kako ne biste morali svako malo odlaziti od kuhinjskog otoka u potrazi za potrebnim sastojcima. Zanimljiva je i opcija postavljanja hlađene ladice ili frižidera za vino, kako biste mogli piće držati u blizini i na odgovarajućoj temperaturi za crno i bijelo vino.

 

Jednostavna priprema i čišćenje

Osim površine za kuhanje i pripremu hrane, sigurno ćete poželjeti postaviti barem maleni sudoper i odvod otpadne vode, kako biste pripremu hrane dodatno olakšali, ali i maksimalno pojednostavnili čišćenje i održavanje kuhinjskog otoka i ugrađenih uređaja. Pomoćni stolić ili radna površina na izvlačenje također više nije rijetka pojava, a osim što lijepo izgleda omogućava i jednostavno pospremanje nakon rezanja povrća i voća – ukoliko ga ugrađujete, svakako kupite model koji omogućava pomicanje do iznad kante za smeće, jer ćete tako moći jednostavno očistiti površinu i riješiti se ostataka hrane.

 

Vruće, vruće

Ukoliko u centar kuhinjskog otoka postavite ploču za kuhanje (obično električnu, najbolje indukcijsku), kuhanje će vam biti značajno olakšano. Nije čest slučaj da se i pećnica postavlja u kuhinjski otok, ali nije neizvodivo – bilo kao druga pećnica ili kao jedina pećnica. Ukoliko se odlučite za postavljanje pećnice u otok, svakako je okrenite prema ostatku kuhinje, nikako prema dnevnoj sobi. Ispod ploče za kuhanje imat ćete još mnogo prostora kojeg možete iskoristiti za dodatne ladice ili spremište za velike lonce i drugu opremu.

 

Završni detalji

Vaš kuhinjski otok iz snova ne mora biti sasvim u skladu s našim smjernicama – uvijek može biti odraz vaše osobnosti kroz fine završne detalje koje ćete sami odrediti. Možete postaviti lijepi mini-bar i barske stolice oko kuhinjskog otoka, ili uspravni ormarić s ladicama kako biste istovremeno zaklonili dio kuhinje od pogleda iz dnevne sobe, ali i dobili mnogo prostora za spremanje ručnika i sitnica. A posebno zanimljive i lijepe efekte možete dobiti rasporedom svjetla i bojama svjetla. Razni rpoizvođači nude raznovrsne oblike lustera, lampi i ugradbenih svjetala, pa gotovo sve što vam padne na pamet možete realizirati. Uz malo mašte i zanimljivih detalja, možete od kuhinjskog prostora (uključujuči i otok) napraviti vlastitu personaliziranu oazu, kako za pripremu hrane, tako i za druženje.

 

Otok ili stol

U zadnje vrijeme sve više kuhinjskih otoka izgledaju poput kuhinjskih stolova, s dodacima površina za kuhanje i pripremu hrane. Ideja o postavljanju malenog dodatnog stola bez ladica i s bar dva sjedaća mjesta u kuhinju, izvan blagovaone, postoji već odavno. Međutim, u kombinaciji s kuhinjskim otokom ova ideja je doživjela pravu renesansu i revoluciju. Kuhinjski otoci izgledom često podsjećaju na obične kuhinjske stolove, ali radi praktičnosti malo su povišeni, između 90 i 100 cm. Standardna visina stola u blagovaoni je oko 80 cm, radne površine 90-95 cm, a visina bara 100-110 cm. Otok koji slući kao stol bar u jednom dijelu nema ladice niti police (kako bi bilo dovoljno prostora za noge), a može imati dvije površine različite visine – jednu povišenu radnu površinu i malo nižu površinu stola. Dobro je rješenje postavljanje dijela za sjedenje okomito na ostatak kuhinjskog otoka, čime se dobije zanimljiva kreaciju obliku slova L – dok domaćin i/ili domaćica pripremaju jelo, gosti sjede pokraj njih, uživaju u piću i razgovaraju.

Drugo hibridno rješenje je vrlo popularno – s jedne strane otoka je smješten prostor za ladice, sudoper, ploča za kuhanje i površina za pripremu hrane, a duga strana je napravljena kao obični stol.  Jedini nedostatak ovog rješenja je potrebna relativno velika površina – kako biste imali dovoljno veliku radnu površinu, u ovom je slučaju potrebno na kuhinjski otok ‘potrošiti’ 3-4 m2 prostora. Nije malo, ali ukoliko ne oskudijevate s prostorom, isplati se.

 

Prozračni kuhinjski otoci

U manjih kuhinjama vizualno je dobro rješenje ugradnja nešto manjeg kuhinjskog otoka bez ladica i spremišta ispod radne ploče, bez sudopera i samo s pločom za kuhanje. Prazan prostor ispod otoka koji ne ometa pogled na ostale kuhinjske elemente i pod vizualno povećava prostor, a samo postojanje kuhinjskog otoka nudi osnovne prednosti – mogućnost sjedenja oko otoka i ugodno druženje s gostima tijekom pripreme hrane i pića.

 

Čelični kuhinjski otoci

Čelični kuhinjski otoci su namijenjeni u prvom redu kuhanju i pripremi hrane, a druženje oko njih je moguće – uz uvjet da su gosti bar neko vrijeme spremni stajati na nogama dok domaćini dovršavaju pripremu hrane. Naravno, uvijek je moguće dovući par stolica iz dnevne sobe ili barskih stolica, kako bi se gosti ugodnije osjećali, ali ovakav kuhinjski otok je u prvom redu rješenje za ‘prave’ kuhare i sve one koji jako vole kuhati. Potpuna opremljenost svim mogućim aparatima i pomagalima, te sudoperom apsolutno se podrazumijeva.

 

Trebate li kuhinjski otok?

Naravno, većina ljudi još uvijek nema kuhinjski otok u vlastitoj kuhinji i možda ga nikad neće niti imati. To ne znači da su njihove kuhinje neupotrebljive ili loše. Ali, ukoliko imate dovoljno prostora, kuhinjski otok je rješenje koje će vam donijeti višestruke koristi – vizualno je vrlo zanimljiv, olakšava pripremu hrane i kuhanje, nudi dodatne radne površine, osigurava dodatni prostor za spremanje posuđa, uređaja i opreme, te olakšava čišćenje i održavanje kuhinje. Na kraju, ali ne najmanje važno, uz kuhinjski otok kuhinja trenutno postaje središte društvenog života u vašem domu, gdje ćete svakodnevno uživati u druženju s ukućanima i prijateljima tijekom pripreme hrane i pića.