Moderno uređeni domovi sve više teže spajanju najvažnijih zajedničkih prostorija – kuhinje, dnevnog boravka i blagovaonice – unutar istog, otvorenog prostora sa što manje pregradnih zidova. Cilj otvorenog koncepta uređenja prostora je povezanost – u open space prostoru niste izolirani, već se za vrijeme kuhanja i dalje možete družiti s gostima i ukućanima. Ipak, različite dijelove prostora i dalje je potrebno vizualno odvojiti, a tu na scenu stupaju kuhinjski otoci i poluotoci.

U FUNKCIJI ODVAJANJA PROSTORA
Iako se često mogu pronaći i kao centar velikih zasebnih kuhinja, kuhinjski otoci i poluotoci u punom su sjaju upravo u prostorima otvorenog koncepta. Otok ili poluotok u open space prostoru stvoriti će granicu između kuhinje i ostatka prostora bez stvaranja pravih pregrada. To znači da je cijeli prostor i dalje vidljiva iz kuhinje, no sama kuhinja jasno je odvojena zona. Pored toga, otoci i poluotoci mogu utjecati i na orijentaciju kuhinje – dodatna radna površina koju oni pružaju omogućuje da čak i za vrijeme rada budemo okrenuti u smjeru gostiju ili ukućana umjesto da im okrećemo leđa.

DODATNA RADNA POVRŠINA
Gledano sa stajališta praktičnosti, kuhinjski otoci i poluotoci veoma su pametno rješenje. Planiranje kuhinje zahtjeva mnogo vještine i truda, kako bi se pripremanje hrane učinilo što efikasnijim i ugodnijim zadatkom. Kuhinje su najčešće u jednoj liniji na zidu ili pak u obliku slova L u kutu – otok ili poluotok stvorit će dodatnu radnu površinu bazi kuhinje. To će olakšati pozicioniranje tri glavne točke kuhinje – sudopera, hladnjaka i štednjaka – u obliku trokuta, što će smanjiti broj koraka koji morate napraviti za vrijeme kuhanja. Istovremeno, otok ili poluotok u kuhinji neće ograničiti mogućnost kretanja po prostoru, a stvorit će i dodatnu radnu površinu za kuhanje i serviranje, kao i dodatan prostor za odlaganje koji je uvijek prijeko potreban u kuhinji.

PAMETNO KORIŠTENJE SVIH POTENCIJALA OTOKA
Prednost kuhinjskih otoka nad kuhinjskim elementima postavljenim na zid je što im se može pristupiti sa svih 360 stupnjeva, što znači da puno bolje možemo iskoristiti prostor. Ipak, prostor za odlaganje u kuhinjskom otoku potrebno je pametno osmisliti, kako bi se iskoristio puni potencijal otoka te kako bi se kuhanje uistinu i olakšalo. Za vrijeme kuhanja vjerojatno ne želite stalno kružiti oko otoka u potrazi za svim potrebnim sitnicama! Otok (ili poluotok) najčešće su podijeljeni na kuhinjsku i vanjsku frontu, koje skrivaju prostor za odlaganje. Sa kuhinjske strane najčešće se mogu pronaći ormarići, ladice ili zatvorene police koje predstavljaju dodatan prostor za odlaganje stvari potrebnih za vrijeme kuhanja. Ipak, i vanjska strana otoka može se iskoristiti kao prostor za skladištenje – bilo u obliku police ili ormarića u koji možete pospremiti sve sitnice potrebne u kuhinji koje vam pak ne trebaju stalno, poput na primjer kuharica. Ako vanjska strana otoka gleda na blagovaonu, tada je taj prostor savršen za spremanje na primjer tanjura, stolnjaka i podložaka za blagovaonski stol, jer je pristup onda omogućen izvana pa kod postavljanja stola nije potrebno ulaziti u kuhinju i smetati u pripremi jela. Ipak, ako je vanjska strana otoka ili poluotoka zauzeta, prostor za odlaganje možemo postaviti postrance, bilo kao dio cjeline ili dizajnerski odvojen dodatak koji će kuhinju učiniti vizualno zanimljivijom. ….

više o KUHINJSKIM OTOCIMA I POLUOTOCIMA u KUHINJE I KUPAONICE br.50 na svim kioscima