Trenutno pregledavate Kuhinjske nape – Kuhinje i kupaonice br.39

Kuhinjske nape – Kuhinje i kupaonice br.39

Kuhinjske nape daleko su odmakle od pukog usisavanja i odvođenja pare nastale kuhanjem. Ne samo svojim poboljšanim funkcijama i snagom usisa već i dizajnom.
Danas kuhinjske nape, zahvaljujućisvom prekrasnom dizajnu, oblikuju kuhinjski prostor. Osim osnovne funkcije usisavanja i odvođenja para koje nastaju tijekom kuhanja, proizvođači su se potrudili dizajnirati nape koje podsjećaju na luksuzna rasvjetna tijela.

kuhinjske nape 1
Vrste napa

U normalnim uvjetima disanje objekta ovisi o sustavu grijanja, kvalitetnim prozorskim elementima i kvalitetnoj izolaciji objekta. To sve nadopunjava i odvodnja kuhinjske pare iz prostora putem nape. Kod odabira kuhinjske nape moći ćete odabrati između dva osnovna tipa – nape koje recirkuliraju zrak i one koje odvode vodenu paru i mirise van kuhinje. Ukoliko je moguće ispoštovati tehničke zahtjeve prednost bi dali napama koje u potpunosti odvode zrak iz prostora. Ovaj tip napa sadrži ventilator koji usisava paru i odvodi je u odvodnu cijev, a na filterima zaostaje masnoća. Prednosti takvih napa su što odstranjuju neugodne mirise i paru van kuhinje, stambenog prostora, nema potrebe za zamjenom ugljenih filtera, čime su i troškovi održavanja manji. Obzirom da nema ugljenog filtera ispred ventilatora, protok zraka je puno veći i odstranjivanje pare brže. Nedostaci: kao prvo u nekim kuhinjama je nemoguće izvesti instalaciju, cijevi, za odvod zraka iz kuhinje, početni troškovi su veći (zbog zidarskih radova ugradnje cijevi, koljena, vanjskih zaštitnih maski. Osnovni elementi svake nape su motor za usisavanje zraka, filteri za pročišćavanje zraka i osvjetljenje. Kod napa sa recirkulacijom zraka, para prolazi preko ugljenog filtera koji odstranjuje paru i mirise od kuhanja i vraća pročišćeni zrak natrag u prostor. Kod cirkulacije zraka kroz kuhinjsku napu sa ugljenim filterom zrak ustvari prolazi kroz dva fitera: filter za masnoću i filter za ugljen. Obično sve nape dolaze sa filterom za masnoću koji može biti papirnati ili metalni. Metalnog možemo prati u perilici za suđe na temperaturi do 65 C svaka dva do tri mjeseca, dok se papirnati samo zamijeni. Stakleni dijelovi nape održavaju se uobičajenim sredstvimaza pranje. Recirkulacijske nape zahtjevaju održavanje u smislu promjene ugljenog filtra jednom do dva puta godišnje. Moderne tehnologije koje se primjenjuju kod proizvodnje napa omogućuju nisku razinu buke, veliku snagu izvlačena pare, programiranje rada nape, osvjetljenje i sl.


Kako odrediti minimalnu stopu ekstrakcije?

Da bi odabrali odgovarajuću napu trebate izračunati stopu ekstrakcije. Ona se određuje ovisno o volumenu kuhinje i tome koliko izmjena zraka želite u kuhinji. Obično se kod proračuna uzima 10-12 izmjena cijelog volumena zraka u kuhinji u sat vremena. Primjer: kuhinja je dužine 6m, širine 3m te visine 2,5 m. Množenjem dobivamo volumen kuhinje od 45 m3 te ako želite 12 izmjena zraka, množenje broja 12 s volumenom (45m3), dobivamo 540 m3. Znači napa koja odgovara vašem kuhinjskom prostoru trebala bi imati minimalnu stopu ekstrakcije 540 m3 da bi se 12 puta u sat vremena promjenio sav volumen zraka u kuhinji.
Odluka je pala na kuhinjske nape sa izvlačenjem zraka van prostorije, što dalje?

Cijevi za izvlačenje zraka van prostorije se ne isporučuju sa kuhinjskim napama, no mogu se naručiti ili kod dobavljača napa ili u trgovinama sa građevinskim materijalima. Ako napa nudi izbor cijevi 120 mm (sa adapterom) ili 150 mm odaberite veći promjer jer će biti veći i brži protok zraka (mirisa i vodene pare). Kod odabira cijevi možete odabrati fleksibilnu i krutu cijev. Kruta cijev će osigurati bolji protok zraka jer nema nabora na kojima će dolaziti do usporavanja ispušnog zraka. Ako iz nekog razloga ventilacijska cijev mora biti zakrivljena preporuča se blago zakrivljene kako bi zrak mogao prolaziti nesmetano i kako ne bi došlo do gubitka pritiska. Kod postavljanja kuhinjske nape iznad ploče za kuhanje treba voditi računa o uputama proizvođača na koju visinu se postavlja. Obično se iznad plinske ploče za kuhanje kuhinjska napa postavlja na visini od 65 cm, a kod električnih ploča za kuhanje na visini od 50 cm. Širina nape bi trebala biti kao i širina ploče za kuhanje.

kuhinjske nape 5
Dizajn i još neke funkcije

Kuhinjske nape razlikuju se i po mjestu ugradnje: one koje se ugrađuju u element, pod kuhinjski element, mogu biti izvučne, kaminske i otočne. Kod odabira kuhinjske nape veliku ulogu naravno ima dizajn. Neke nape su posebno dizajnirane za rustikalni stil uređenja kuhinjskog prostora. Sasvim u redu je da kod kupnje kuhinjske nape odaberete napu koja najviše odgovara vašem prostoru i željama. Međutim čak i ako ste spremni platiti više za pojedinu kuhinjsku napu, zbog njezinog dizajna, ne mora značiti da će ona biti kvalitetnija i bolja u svojoj osnovnoj namjeni (odvodnji mirisa, pare i topline) od onih mnogo jeftinijih. Zato prije kupovine kuhinjske nape uz dizajn i izgled pažljivo pročitajte i specifikacije. Elegantan i moderan dizajn koji često dolazi uz visoku cijenu nije garancija superiornosti u kvaliteti. Osim svoje glavne funkcije napa dodatno osvjetljava radnu površinu i ploču za kuhanje te se njezino svijetlo po noći može koristiti kao orijentacijsko ili ambijentalno svijetlo. Kod modernih napa može se podesiti uključivanje nape i recirkulacija zraka ako je prostor duže vrijeme zatvoren i ne koristi se tj. senzori na napi registriraju pogoršanje kvalitete zraka u prostoru. Za postizanje bolje energetske učinkovitosti nape, centar usisavanja razmješten je sa sredine nape na rubne dijelove nape čime je odsisavanje bolje usmjereno i smanjena je razina buke. Neke nape imaju naprednu funkciju ProTech sustav koji detektira pregrijavanje i pojavu plamena na ploči za kuhanje te alarmom signalizira potencijalnu opasnost. U slučaju razvoja plamena uključuje se prskanje vode i gašenje.

kuhinjske nape 6

potražite novi broj KUHINJE I KUPAONICE br.39 na svim kiscima