Kuhinja u potkrovlju

Planiranje i dizajniranje kuhinje i kupaonice u potkrovlju poseban je izazov zbog ograničenja koja postavlja kosina krova. S jedne strane ograničenje, a s druge strane ljepota i šarm koje rijetko koji ambijent može nadmašiti

Bez obzira s koliko kvadrata raspolažete, kod uređenja doma bitno je svaki centimetar prostora dobro iskoristiti. Tim više, kad se radi o prostorima poput kupaonice i kuhinje, u kojima je dobra organizacija ključ za funkcionalan i ugodan prostor koji se jednostavno održava. Planiranje i uređenje kuhinje i kupaonice u potkrovlju zahtjeva, kao i na drugim etažama, dobro planiranje svih pozicija instalacija, strujnih priključka, pozicija prekidača i utičnica, dovoda i odvoda vode. Potrebno je osvrnuti se na poziciju i visinu stropa u svakom dijelu prostora, koja može ograničiti dizajn. Uz malo kreativnosti, kupaonice i kuhinje u potkrovlju mogu izgledati odlično i imati šarm koji se ne može mjeriti s klasičnim prostorima.

PRIRODNO OSVJETLJENJE U POTKROVLJU

Jedan od prvih koraka kod uređenja kuhinje i kupaonice u potkrovlju je osiguravanje prirodnog izvora svjetlosti. Potkrovni prostori mogu se doimati tamnijima od klasičnih, pogotovo ako je visina prostora u dijelovima potkrovlja mala, pa treba iskoristiti sve opcije za optimalno korištenje prostora ispod kosine. Količina dnevnog svjetla u potkrovlju ovisi o veličini, broju i poziciji krovnih prozora. Prirodno svjetlo u potkrovlje dolazi najčešće putem krovnih pokrova, svjetlarnika ili svjetlosnih tunela. Tip krovnog prozora u kuhinji i kupaonici ponajviše ovisi o kosini krova i visini prostora, ali općenita preporuka je da prozor, čak i kada je otvoren, ne smeta u kretnji prostorom. Prirodno svjetlo također manje napreže oči, pa će time osjećaj boravka i rada u potkrovnoj kuhinji s dovoljno krovnih prozora biti ugodniji.

UMJETNO OSVJETLJENJE

Kao što smo već spomenuli, velik problem kod uređenja kuhinja u potkrovlju jest osvjetljenje, čak i ako imate krovne prozore koji će tijekom dana propustiti dovoljno svijetla unutra. Kad sunce zađe morate se oslanjati na dobro projektiranu umjetnu rasvjetu. Postavite li samo jedno rasvjetno tijelo na najvišu točku u prostoru, ovisno o nakošenosti stropa velika je šansa da će barem jedan dio prostora biti loše osvijetljen. U kuhinji je uvijek dobro imati direktnu rasvjetu nad radnom površinom, pogotovo ako ju možete integrirati u viseće elemente poput nape, ormarića ili otvorenih polica. Glavno rasvjetno tijelo koje se nalazi na stropu, nadopunite zidnom rasvjetom koja će osvijetliti i tamnije kutove kuhinje. 

ORGANIZACIJA KUHINJE U POTKROVLJU
Dnevni sadržaj potkrovlja obično se koncipira kao „open space“ prostor koji objedinjuje kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu. Ovo je praktično iz razloga što se time dobiva prostor koji može, uz pravilan raspored krovnih prozora, imati dovoljno dnevnog svjetla. Pored toga u oblikovanju i dizajniranju naglašava se ljepota i atmosfera života u potkrovlju. Sam ugođaj potkrovnog prostora jedna je od prednosti u odnosu na druge ambijente. Kao i u svim ostalim kuhinjskim prostorima, kuhinja u potkrovlju može se organizirati u nekoliko uobičajenih formacija. U jednoj liniji, u obliku slova L ili U te u dvije nasuprotne linije. Ovisno o raspoloživoj površini, željama i mogućnostima korisnika. Moguće su i neke podvarijanate, kao na primjer u obliku slova G.

 

više o KUHINJAMA U POTKROVLJU u magazinu
KUHINJE I KUPAONICE br.53 (ljeto 2020)
na svim kioscima

ŽELIM SAZNATI VIŠE

više projekata kuća, savjeta za građenje i ideja za uređenje potražite u nekim od naših magazina (HAUSBAU, KUHINJE I KUPAONICE, BAZENI I SAUNE, KATALOG NAJLJEPŠIH KUĆA) na svim kioscima ili osigurajte svoj primjerak na kućnu adresu i pretplatite se preko našek online KIOSKA