Trenutno pregledavate Fantastični otoci – KK br. 34

Fantastični otoci – KK br. 34

kuhinjski otok

Kuhinjski otok je ‘must have’ svake moderne kuhinje, kuhinje 21. stoljeća, a nije teško dokučiti zašto je to baš tako. Zahvaljujući svom centralnom smještaju u kuhinji, iznimno su pogodni za raznovrsne zadatke – pripremu namirnica, kuhanje, degustaciju ili kao mjesto za brzi obrok u društvu drage osobe – a lako se i jednostavno čiste i održavaju. Idealan kuhinjski otok bi trebao biti približno dva metra dugačak i jedan metar širok, ali ukoliko nemate dovoljno prostora i kuhinjski otok manjih dimenzija odlično će poslužiti.

kuhinjski otok 3

S obzirom da su kuhinjski otoci sve atraktivniji i sve poželjniji dijelovi modernih kuhinja, ne čudi pojava velikog broja inovacija i stalni razvoj novih ideja. Zapravo, najčešće korištena funkcija kuhinjskog otoka je centralna ploča za kuhanje, premda to nije jedina inovacija koja privlači pažnju.

Više razina

Jedna od zanimljivih opcija je planiranje kuhinjskog otoka u više razina, slojeva. Višeslojni otoci su sve popularniji, jer vlasnici ne žele samo radnu površinu nego i neformalni prostor za druženje i zabavu s gostima. U kući u kojoj je kuhinja jedno od glavnih mjesta za druženje, gosti bi trebali moći sjesti oko otoka, staviti čaše s pićem na gornju površinu otoka, dok domaćini s njima razgovaraju i pripremaju hranu na donjem otoku.

kuhinjski otok 2

Osim toga, svakako je potrebno osigurati dovoljno ladica za odlaganje svih najvažnijih uređaja, začina, često korištenih namirnica i kuhinjskog pribora, kako ne biste morali svako malo odlaziti od kuhinjskog otoka u potrazi za potrebnim sastojcima. Zanimljiva je i opcija postavljanja hlađene ladice ili frižidera za vino, kako biste mogli piće držati u blizini i na odgovarajućoj temperaturi za crno i bijelo vino.

cijela tema u KUHINJE I KUPAONICE br. 34