Trenutno pregledavate Dekonstrukcija kuhinje – Kuhinje i kupaonice br.40
Gornji dio kuhinjskog namještaja smješten je u nišu iza kliznih vrata. Ova ideja nam se jako sviđa. Posuđe je na policama, niša je iznutra osvjetljena.

Dekonstrukcija kuhinje – Kuhinje i kupaonice br.40

Dekonstrukcija kuhinje

Dekonstrukcija u dizajnu kuhinjskog namještaja obuhvaća nekoliko različitih koncepata dizajna koji se zajedno prožimaju u jedan prepoznatljivi vizualni identitet. Ovaj koncept rastavljen je u nekoliko prepoznatljivih segmenata s daškom industrijskog dizajna,minimalizmom modernog dizajna i zdravom dozom rustikalnog. Drugim riječima radi se o svođenju na osnove.

Vraćamo se osnovama
Kuhinjski namještaj u svom dizajnu vraća se osnovama, korijenima i u novoj modernoj verziji oslanja se na osnovne elemente, jednostavne linije i prirodne materijale. Ovime kuhinja nimalo nije zakinuta za funkcionalnost i sve blagodati modernih sistema i tehnologija. U dizajniranju i oblikovanju kuhinjskog namještaja, kuhinji se ponovno daje na važnosti kakvu je imala u dalekoj prošlosti kada je najvažnije u kući bilo ognjište oko kojeg se okupljalo za objeda, grijalo i provodilo vrijeme nakon napornog dana. Na tragu ovog, kuhinje su pročišćene, često samo s donjim kuhinjskim elementima, otvorenim policama na kojima je izloženo posuđe, pribor i mali kućanski uređaji. Za izradu se koriste pločasti materijali u imitaciji drveta ili različite vrste masiva. Radne plohe naglašavaju jednostavnost kuhinje, a izvode se u masivu, kamenu, kompozitnim materijalima, betonu. Različite prirodne nijanse kombiniraju se s nenametljivim nijansama bež, sive, smeđe boje u kombinaciji s bijelom bojom. Izbjegavaju se površine visokog sjaja. Kombiniraju se različiti zidni sustavi za odlaganje kuhinjskog pribora, tava, lonaca, kutljača, ribeža i sličnog pribora. Ova filozofija prelijeva se na uređenje kuhinjskog prostora. Zidovi su svijetlih nijansi, velika rasvjetna tijela industrijskog dizajna, stol i stolice jednostavne, gotovo vizualno „ogoljene“. Ovakav dizajn nije lišen funkcionalnosti i modernih mehanizama koji omogućavaju pregledno odlaganje u kuhinjske ladice, osvjetljene kuhinjske ormariće, otvaranje na dodir i sve ono što očekujemo za komforno i ergonomsko korištenje kuhinje. U ovom povratku osnovama odlično se uklapaju stropne kuhinjske nape koje svojim oblikom i izgledom daju protutežu jednostavnom dizajnu. Isto tako i kod opcije zidnih napa može se zanimljivim modelom nape dati akcent. No prije svega je bitna njezina osnovna funkcija. Kuhinjski otoci ili poluotoci imaju funkciju prostora za blagovanje, klupe za sjedenje, kutne klupe, klupice u sklopu kuhinjskog otoka na kojima se sjedi, jede, čita, odmara.

Jednostavno na tragu rustike
Dizajn kuhinjskog namještaja koji se naslanja na country stil i rustikalni dizajn još bolje će dočarati ovaj koncept povratka osnovama. Kuhinjski prostor sdrvenim gredama, zidnom dekorativnom opekom, kaminom, detaljima i komadima namještaja industrijskog dizajna u potpunosti će dočarati neka prošla vremena. Ovaj stil dobro podnosi miks modernog i rustikalnog, otvorene police za odlaganje pribora i začina, košare za povrće, samostojeće vitrine sa staklenim vratima i pokoji stilski komad namještaja. Rasvjetna tijela daju ambijentalni ugođaj, a dobro će se uklopiti moderne i stilizirane visilice. Za blagovaonski stol može poslužiti stari drveni stol i stare rasparene stolice. Još više se s ovim konceptom možete poigrati ukoliko prostor dopušta „open space“ organizaciju prostora kuhinje, blagavaone i dnevnog boravka. Posebnu draž dati će kuhinjski otok ili poluotok koji možete organizirati na različite načine. Ovaj koncept je zahvalan jer je sve nadohvat ruke, većinu namirnica i pribora je izloženo tako da nema puno brige oko pospremanja.

 

više pročitajte u magazinu KUHINJE I KUPAONICE br.40 (jesen zima 2015)

Ova objava ima jedan komentar

Komentari su zatvoreni.