Trenutno pregledavate Sudoperi, kako odabrati pravi – Kuhinje i kupaonice br.41 (proiljeće 2016)
sudoperi - Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)

Sudoperi, kako odabrati pravi – Kuhinje i kupaonice br.41 (proiljeće 2016)

Sudoperi, kako odabrati pravi

sudoperi - Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)
sudoperi – Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)

Odlučili ste obnoviti kuhinju i razmišljate što vam treba? Sudoper je jedan od važnijih dijelova kuhinje. Pročitajte o čemu biste sve trebali razmišljati prije odluke o kupnji novog sudopera.
Tri su dominantna materijala u izradi sudopera. Prvi je nehrđajući čelik, koji je zbog dobrog odnosa cijene i performansi najpopularniji materijal na tržištu. Ne zahtjeva mnogo održavanja, neće doći do pukotina ili sličnih mehaničkih oštećenja, no mrlje od vode i ogrebotine su neizbježni. Ako vam je posebno važan estetski dojam, preporučljivi su silogranitni sudoperi. Odlično izgledaju, otporni su na kemijske utjecaje, izdržljivi su i neće doći do pojave ogrebotina i mrlja od vode. Najčešće se proizvode u neutralnim bojama koje ‘kamufliraju’ nečistoće. Keramički sudoperi su također otporni na ogrebotine i mrlje, visoke temperature i nagle temperaturne promjene. Jednostavno se čiste (sapun i blago sredstvo za čišćenje trebali bi biti dovoljni) – no većinom ih kupuju oni nešto ‘dubljeg’ džepa i oni koji žele imati bijeli sudoper kako bi se neprimjetno uklopio u ostatak kuhinje.

sudoperi - Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)
sudoperi – Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)

Sva tri materijala, naravno, dolaze u raznovrsnim oblicima i u više varijacija. Nehrđajući čelik, zbog svoje financijske pristupačnosti, lakog održavanja i dugotrajnosti, dolazi u najviše izdanja i modela. Nakon što odredite budžet za renoviranje kuhinje, razmislite o osobnim potrebama. Dvostruki sudoperi su danas gotovo obavezni i dobro će vam doći ukoliko živite u kućanstvu s više osoba ili svakodnevno kuhate. Potrebno je odlučiti trebate li veliki kapacitet korita ili vam je i plići sudoper dovoljan. Postoji mogućnost instalacije dvaju manjih, odvojenih sudopera, što je jako dobro ukoliko vam je u kuhinji često gužva i više osoba sudjeluje u pripremi hrane. Olakšat će pranje posuđa i pripremanje hrane. Naravno, instalacija dva odvojena sudopera, koji bi vam omogućili da više ljudi simultano radi u kuhinji, znači da imate veću kuhinju, opravdanu potrebu i financijske mogućnosti za to.

sudoperi - Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)
sudoperi – Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)

Što se tiče montaže, današnji sudoperi su gotovo bez iznimke ugradbeni – montiraju se u kuhinjski pult, brzo i jednostavno. U otvor odgovarajuće veličine, sudoper se umeće s gornje strane i pričvršćuje s priloženim spojnicama. Postoje i takozvani potpuno usadni sudoperi, čija je prednost radna površina bez ikakvih rubova koja doprinosi lakšem čišćenju i ima veću estetsku vrijednost. Raspitajte se i o različitim ugradnim posudama koje mogu doći u bubrežastim i okruglim oblicima, te različitim materijalima i bojama.
Prilikom kupnje u kompletu ćete najčešće dobiti obični sifon. No, uz nadoplatu možete dobiti i takozvani ‘pop-up’ sifon. To je sifon na kojem pomoću tipke možete automatski upravljati rešetkom u odvodu. Time je moguće ispuštanje vode iz punog korita sudopera bez namakanja ruku. Drugi koristan dodatak, bitan za sigurnost kuhinje, je pomoćni odvod – posebni otvor na okomitoj stjenci sudopera ili na njegovom ‘ocjeđivaču

sudoperi - Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)
sudoperi – Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)

Ukoliko se odvodni otvor začepi od nečistoća i komadića hrane, pomoćni će spriječiti prelijevanje vode preko sudopera i time vas spasiti od potencijalne štete u kuhinji.

 

više o sudoperima pročitajte u magazinu Kuhinje i kupaonice br.41 (proljeće 2016)